Fonduri europene, analiza cost-beneficiu
Cum se calculează, cum se scrie, cum se evaluează. Concret, practic si corect.
Fonduri europene: acest site are rol de informare şi işi propune să vă ofere informaţii tehnice gratuite. Vă rugam să ne contactaţi cu orice intrebare practică legată de analiza cost-beneficiu.
Cadrul de reglementare Studiul de fezabilitate Analiza cost-beneficiu Analiza financiară Analiza economică Risc şi senzitivitate

Calculele ACB sunt efectuate intotdeauna prin metoda marginală / diferenţială / incrementală.

In ce constă metoda marginală/diferenţială?

Fluxurile financiare sau economice luate in calcul pentru fiecare variantă de proiect analizată sunt considerate exclusiv pe o bază netă faţă de varianta de referinţă.

Care este varianta de referinţă?

Varianta zero (fără investiţie/BAU/do-nothing) este, in cele mai multe din cazuri, varianta de referinţă pentru aplicarea metodei marginale (a se vedea punctul Analiza optiunilor din cadrul acestei secţiuni).

Totuşi, varianta zero/fara proiect/do-nothing/BAU nu inseamna in mod necesar inexistenta oricarei investitii pe durata de referinta. Varianta de referinta reprezinta acea varianta in care doar se mentine functionalitatea infrastructurii existente, la parametrii existenti/normali (inclusiv eventuale investitii ulterioare, daca elementele pre-existente proiectului ar deveni inutilizabile). In situaţia in care se impun investiţii minime oricum, varianta de referinţă este, de fapt, cea a intervenţiei minime (do-minimum).

Coloana din dreapta conţine o aplicaţie practică parţială in Excel de analiză cost-beneficiu, pe care am populat-o cu cifre dintr-un exemplu din Ghidul CE, pentru a fi mai ilustrativă – vă rugăm să apăsaţi Exercitiu ACB pentru descărcare.


Pentru orice intrebări, apăsaţi butonul Contact sau Intrebaţi-ne. Răspunsurile sunt gratuite şi promitem să fie practice şi utile.

Site optimizat pentru Internet Explorer si Mozzila Firefox la o rezolutie de 1280 x 800 Copyright 2009 © metodologie.ro Design by metodologie.ro