Fonduri europene, analiza cost-beneficiu
Cum se calculează, cum se scrie, cum se evaluează. Concret, practic si corect.
Fonduri europene: acest site are rol de informare şi işi propune să vă ofere informaţii tehnice gratuite. Vă rugam să ne contactaţi cu orice intrebare practică legată de analiza cost-beneficiu.
Cadrul de reglementare Studiul de fezabilitate Analiza cost-beneficiu Analiza financiară Analiza economică Risc şi senzitivitate

Conceptul-cheie la baza analizei economice:

-           utilizarea preţurilor-martor contabile (shadow prices, traduse şi ca preţuri false), bazate pe costul de oportunitate social, in locul preţurilor de piaţă distorsionate;

-           unele pieţe sunt ineficiente din punct de vedere social, nu iau in calcul deloc sau doar parţial externalităţile, iar pentru unele efecte ale investiţiilor, nu exista o deloc o piaţă.

Metodologia de calcul presupune ca fluxul de numerar calculat in cadrul analizei financiare sa comporte două acţiuni suplimentare in cadrul analizei economice:

-           calcule de corecţie (prin care sunt transformate fluxurile financiare in fluxuri economice):

*       factorii de conversie (a se vedea punctul Factori de conversie din cadrul acestei secţiuni);

*       corecţiile fiscale (a se vedea punctul Corectii fiscale din cadrul acestei secţiuni);

-           monetizarea externalităţilor (prin care se exprimă pecuniar efecte ale proiectului pentru care nu există o piaţă şi un preţ):

*       a se vedea punctul Monetizare externalitati din cadrul acestei secţiuni.

Coloana din dreapta conţine o aplicaţie practică parţială in Excel de analiză cost-beneficiu, pe care am populat-o cu cifre dintr-un exemplu din Ghidul CE, pentru a fi mai ilustrativă - vă rugăm să apăsaţi Exercitiu ACB pentru descărcare.

Pentru orice intrebări, apăsaţi butonul Contact sau Intrebaţi-ne. Răspunsurile sunt gratuite şi promitem să fie practice şi utile.

Site optimizat pentru Internet Explorer si Mozzila Firefox la o rezolutie de 1280 x 800 Copyright 2009 © metodologie.ro Design by metodologie.ro