Fonduri europene, analiza cost-beneficiu
Cum se calculează, cum se scrie, cum se evaluează. Concret, practic si corect.
Fonduri europene: acest site are rol de informare şi işi propune să vă ofere informaţii tehnice gratuite. Vă rugam să ne contactaţi cu orice intrebare practică legată de analiza cost-beneficiu.
Cadrul de reglementare Studiul de fezabilitate Analiza cost-beneficiu Analiza financiară Analiza economică Risc şi senzitivitate

Perioada de referinţă se referă la numărul maxim de ani pentru care se realizează previziuni in cadrul analizei cost-beneficiu.

Previziunile trebuie realizate pentru o perioadă apropiată de viaţa economică a investiţiei, suficient de indelungată pentru a permite manifestarea impactului pe termen mediu şi lung al acesteia.

Tabelul următor prezintă perioadele de referinţă indicative sugerate de Ghidul CE. Normele romaneşti au preluat, de regulă, aceste perioade, insă decidentul poate selecta alte perioade, după caz.

Sector Perioada de referinta
Energie 25
Apa si mediu 30
Cai ferate 30
Drumuri 25
Porturi si aeroporturi 25
Telecomunicatii 15
Industrie 10
Alte servicii 15

Atenţie: durata perioadei de referinţă are un impact extrem de mare asupra valorii indicatorilor analizei financiare şi ai celei economice.

Coloana din dreapta conţine o aplicaţie practică parţială in Excel de analiză cost-beneficiu, pe care am populat-o cu cifre dintr-un exemplu din Ghidul CE, pentru a fi mai ilustrativă - vă rugăm să apăsaţi Exercitiu ACB pentru descărcare.

Pentru orice intrebări, apăsaţi butonul Contact sau Intrebaţi-ne. Răspunsurile sunt gratuite şi promitem să fie practice şi utile.

Site optimizat pentru Internet Explorer si Mozzila Firefox la o rezolutie de 1280 x 800 Copyright 2009 © metodologie.ro Design by metodologie.ro