Fonduri europene, analiza cost-beneficiu
Cum se calculează, cum se scrie, cum se evaluează. Concret, practic si corect.
Fonduri europene: acest site are rol de informare şi işi propune să vă ofere informaţii tehnice gratuite. Vă rugam să ne contactaţi cu orice intrebare practică legată de analiza cost-beneficiu.
Cadrul de reglementare Studiul de fezabilitate Analiza cost-beneficiu Analiza financiară Analiza economică Risc şi senzitivitate

In esenţă, statul, in forma sa modernă, există pentru a spori bunăstarea individuală şi colectivă a cetăţenilor săi. In speţă, statul trebuie să furnizeze acele servicii sau bunuri care fără existenţa sa nu ar exista.

Gandiţi-vă cine ar finanţa un parc naţional din proprii bani, individual, doar pentru care toţi ceilalţi care nu il finanţează să se bucure de binefacerile sale. De asemenea, cine ar putea, in mod individual, să se opună tendinţelor monopoliste ale unui producător de talie multinaţională.

Pe scurt, statul intervine in economie (sau aşa ar trebui) din următoarele motive:

*            servicii publice;

*            bunuri publice;

*            imperfecţiunile pieţei:

-       externalităţi (efete externe);

-       concurenţă;

-       industrii incipiente (infant industries).

Practic, toate Programele Operaţionale Sectoriale au obiective care se incadrează la una dintre categoriile de mai sus. Dacă doriţi o discuţie mai in detaliu asupra acestor aspecte, apăsaţi butonul Contact sau Intrebaţi-ne.

Intervenţia statului (sau a unor instituţii supranaţionale, precum cele ale UE) se realizează printr-o serie de instrumente, printre care reglementarea, impozitarea sau subvenţionarea. Fondurile UE reprezintă o formă de subvenţionare (din bugetul comunitar şi bugetul de stat).

Din păcate, o discuţie profesionistă despre rolul statului in economia romanească nu a avut incă loc. Dincolo de aspectele legate de impozitare (probabil cele mai distructive in economia noastră), reglementarea este un domeniu aproape total ignorat in dezbaterea publică informată.

Coloana din dreapta conţine o aplicaţie practică parţială in Excel de analiză cost-beneficiu, pe care am populat-o cu cifre dintr-un exemplu din Ghidul CE, pentru a fi mai ilustrativă - vă rugăm să apăsaţi Exercitiu ACB pentru descărcare.

Pentru orice intrebări, apăsaţi butonul Contact sau Intrebaţi-ne. Răspunsurile sunt gratuite şi promitem să fie practice şi utile.

Site optimizat pentru Internet Explorer si Mozzila Firefox la o rezolutie de 1280 x 800 Copyright 2009 © metodologie.ro Design by metodologie.ro